@Matteush: Organic Vodka Sause
АМЕРИКА ОЧИМА УКРАЇНЦЯ, УКРАЇНА ОЧИМА АМЕРИКАНЦІВ

Monday, October 11, 2010

Organic Vodka Sause

Якщо у американському магазині на харчах написано "organic", то можна бути певним - це таки чистий продукт. Він або зроблений із вирощених без хімії та різних домішок продуктів, або ж це і є самі ці чисті продукти - овочі чи фрукти, гарантовано без шкідливих речовин.
Звісно, такий продукт і коштує дорожче.

Американці дуже дивуються, коли чують, що в українських супермаркетах продуктів із позначкою "organic" немає взагалі, та й бути в принципі не може, бо ті кляті пестициди, фосфати, нітрати та ГМО присутні майже в кожному товарі.

А ось цікавинка: американський соус "Водка". Зроблений повністю із чистих продуктів, як видно із етикетки та з переліку на звороті банки.



Бачите, там навіть "органічна картопляна водка" вказана. Щоправда, у самому соусі її настільки мало, що смаку не й відчутно.

До речі, обманювати із написом "organic" тут не прийнято. Бо якщо раптом виявиться, що насправді товар не відповідає маркуванню, то мільйонних збитків виробникові не уникнути ніяк. Тому із цим тут не жартують. Так само, як не жартують із кінцевою датою реалізації - за просрочений товар магазин таких судових позовів може зазнати від покупців, що мама не горюй.

І ще: навіть якщо продукт повністю придатний до вживання, не зіпсутий, не просрочений, але просто вам не сподобався - сміливо несіть назад у супермаркет і здавайте. Відмовити у поверненні товару вам ніхто й не подумає - із посмішкою приймуть, навіть якщо ви принесете наполовину спорожнену банку кави, або вже відчинену банку шпротів,  або надрізаний кавун, або ягоди, що три тижні пролежали в холодильнику і просто вже почали псуватися. Гроші або просто повернуть, або відмінусують від наступної покупки. А що поробиш, закон ринку - за покупця треба боротися...

Ось тільки не дає спокою питання - чому закони ринку ніби всюди одинакові, але настільки відрізняються в дії у продуктових магазинах Америки і України?

2 comments:

  1. Хор-ррО-о-оше питання ти задав! ;)

    Я, приїхавши до України через багато-багато років проживання в Америці, була в розпачливому здивуванні (шок це зветься, так?) коли побачила, що саме продають у магазинах, за які гроші, і з яким небажанням обслуговувати.

    Те, що на касі мені запропонували або купити пакет (!), або складати товар собі в кишеню, мене вибило із колії, визнаю! На мене дивились як на з дуба впавшу, і нікому на думку не спало, що людина просто багато років мала людське ставлення до себе, яке вже вважає НОРМОЮ.

    Додам не в тему: коли сідала в таксі, мене через 3 хвилини запитували, звідкіля я приїхала. Я не могла втямити, чому мене про це питають постійно, поки один ввічливий таксист не поянив: "Ти надто багато кажеш "Дякую" і любязно посміхаєшся..."


    То де вона, НОРМА, в Україні?
    Я так і не зрозуміла... :(

    ReplyDelete
  2. дякую за коментар!
    мабуть, тут треба зробити невеличке пояснення: платити на касі за пакет для покупок - нонсенс у Америці, пакети (паперові або пластикові) тут безкоштовні.

    ReplyDelete